Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Sałatka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

A podobno o ziemniakach wiemy już wszystko...

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

Sałatka ziemniaczana

 

  • Składniki (na 8 porcji):

 

  • 3 kg młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 6 dużych jaj
  • około 2 łyżeczki soli
  • 25 dag boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • ¾ szklanki majonezu
  • Pół łyżeczki całych ziaren gorczycy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pikantnego sosu (może być tabasco)
  • ¾ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ szklanki posiekanej zielonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana
Aby przygotować sałatkę ziemniaczaną należy:

umieść jajka w garnku, gotuj w osolonej wodzie przez dwie minuty (od momentu zagotowania się wody). Zdejmij je z ognia, przykryj i odstaw na dziesięć minut. Następnie schłodź je w misce z wodą z lodem, po czym obierz i posiekaj. Ziemniaki zagotuj w dużym garnku z jedną łyżeczką wody, aż zmiękną. Po czym odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. W dużej salaterce wymieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny, ostry sos, czerwoną i zielona cebulę, czosnek, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz. Dodaj jajka, ziemniaki, boczek i wyrób na gładką masę. Przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce do momentu spożycia.