Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sałatka Ziemniaczana Babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna sałatka ziemniaczana z warzywami.

Sałatka Ziemniaczana Babci

Składniki:

Sałatka Ziemniaczana Babci

 

  • 8 dużych ziemniaków
  • 115 g boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki octu
  • 3 zielone cebulki, posiekane
  • 5 rzodkiewek, pokrojonych w kostkę
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 250 ml majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 jajka na twardo, posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatka Ziemniaczana Babci
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i ugotować, aż będą miękkie. Odcedzić i ochłodzić pod zimną wodą.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, aż będzie kruchy. Odsączyć i zachować.

Do dużej miski włożyć ziemniaki. Pokropić octem i olejem.

Dodać cebulę, rzodkiewkę i seler.
W małej misce wymieszać majonez, musztardę, jajka, sól i pieprz. Dodać do ziemniaków wraz z boczkiem.
Podawać od razu.