PREZES_oz

PREZES_oz

Kucharz
[Przepisów: 13]

Salceson swojski domowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Etapy przygotowana sa proste i nie wymagajace poswiecenia

Salceson swojski domowy

Składniki:

Salceson swojski domowy

 

  • Salceson swojski domowy

 

 

  • Czas przygotowania: 3 - 4 godzin

 

  • Składniki
  • głowa świńska
  • ozor wieprzowy 2-3
  • przyprawy:
  • 2 marchewki duze,duza pietruszka,
  • 1/2 pory,cebula,kawalek selera,
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy 4
  • ziele angielskie 10
  • czosnek - 3 ząbki
  • zelatyna wieprzowa Dr.Oetker-a 1op na 2.5 litra

Sposób przygotowania:

Salceson swojski domowy
Etapy przygotowania
Głowę świńską pociąć najlepiej na cztery, oczyścić, dorze wymoczyć i umyc.GOTOWAC do miękkości około 3 godzin razem z ozorami , jednak ozory nalezy po godzinie wyjac do obrania ze skory, nastepnie wlozyc ponownie do garnka i gotowac dalej aż mięso z glowizny odpadnie od kości. Gotowac z wloszczyzna listkiem laurowym,zielem angielskim,wegeta,pieprzem, na wolnym ogniu tak jak rosol.
PO GODZINIE GOTOWANIA WYJMUJEMY WARZYWA Z ROSOLU. Po ugotowaniu jak wystygnie obieramy z kości i kroimy na większe kawałki. Jak wolimy chudszy nie dodajemy bardzo tłustego mięsa. Do wywaru z gotowania dodajemy zelatyne wieprzowa Dr.Oetker-a 1op na 2.5 litra rosolu. Tak przygotowany wywar z dodaniem przecisnietych 3 zabkow czosnku przez praske dodajemy do miesa w ilosci proporcjonalnej do ilosci miesa aby tylko mieso zamoczyc a nie utopic. Można wylać na blaszkę lub inne naczynie. Ja wlalem do woreczka spozywczego i ciasno zawiazalem a nastepnie przycisnolem drewniana deseczka i obciazylem pozostawiajac do zastygnięcia na noc. Rano wstawilem do lodówki.
SMACZNEGO