Salceson z herbatników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mleko zagotować. Żelatynę rozpuścić w ½ szklance mleka, wlać do pozostałego mleka, wymieszać. Cały czas gotując na małym ogn

Salceson z herbatników

Składniki:

Salceson z herbatników

 

Sposób przygotowania:

Salceson z herbatników
Mleko zagotować.

Żelatynę rozpuścić w ½ szklance mleka, wlać do pozostałego mleka, wymieszać. Cały czas gotując na małym ogniu, dodać cukier, margarynę i kakao, zagotować.

Herbatniki pokruszyć. Dodać do masy, wymieszać.

Masę odstawić na chwilę by stężała.

Wziąć czystą plastykową 1,5 l butelkę. Obciąć czubek.

Masę przelać do butelki, wstawić na 12 godzin do lodówki.

Następnego dnia delikatnie przeciąć butelkę wzdłuż, wyjąć salceson, pokroić w plastry.

Uwaga! Do masy można dodać także posiekane orzechy, migdały, pokrojoną czekoladę, rodzynki, pokruszone wafle. Od rodzaju i ilości dodatków będzie zależał smak salcesonu.