Sposób przygotowania:
Salceson z herbatników
Mleko zagotować.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklance mleka, wlać do pozostałego mleka, wymieszać. Cały czas gotując na małym ogniu, dodać cukier, margarynę i kakao, zagotować.
Herbatniki pokruszyć. Dodać do masy, wymieszać.
Masę odstawić na chwilę by stężała.
Wziąć czystą plastykową 1,5 l butelkę. Obciąć czubek.
Masę przelać do butelki, wstawić na 12 godzin do lodówki.
Następnego dnia delikatnie przeciąć butelkę wzdłuż, wyjąć salceson, pokroić w plastry.
Uwaga! Do masy można dodać także posiekane orzechy, migdały, pokrojoną czekoladę, rodzynki, pokruszone wafle. Od rodzaju i ilości dodatków będzie zależał smak salcesonu.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklance mleka, wlać do pozostałego mleka, wymieszać. Cały czas gotując na małym ogniu, dodać cukier, margarynę i kakao, zagotować.
Herbatniki pokruszyć. Dodać do masy, wymieszać.
Masę odstawić na chwilę by stężała.
Wziąć czystą plastykową 1,5 l butelkę. Obciąć czubek.
Masę przelać do butelki, wstawić na 12 godzin do lodówki.
Następnego dnia delikatnie przeciąć butelkę wzdłuż, wyjąć salceson, pokroić w plastry.
Uwaga! Do masy można dodać także posiekane orzechy, migdały, pokrojoną czekoladę, rodzynki, pokruszone wafle. Od rodzaju i ilości dodatków będzie zależał smak salcesonu.