Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Salsa paprykowa to świetny dodatek do pizzy, słonych przekąsek czy meksykańskich potraw - ostry i niepowtarzalny smak :)

Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi

 

  • 1 puszka pomidorów krajanych
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sok z 1/3 cytryny
  • oliwa do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi
Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora sparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion, Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory z puszki oraz sparzonego i pokrojonego pomidora, wszystko dokładnie mieszamy, i podduszamy razem około 5 minut, następnie całość należy zmiksować. Paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno kroimy, w garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę, podsmażamy całość a następnie dodajemy zmiksowany sos. grzanie zmniejszamy i dodajemy - ketchup, sos chili, paprykę słodką oraz ostrą, tymianek, bazylię oraz oregano i sok z cytryny - dokładnie mieszamy całość i zostawiamy na małym grzaniu przez około 20 minut co chwilę mieszając, Sos odstawiamy do przegryzienia się smaków.
Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi
do podsmażonych składników dodać pomidory z puszki
Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi
następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę
Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi
zmiksowany sos pomidorowy dodajemy do podsmażonej papryki
Salsa pomidorowo-paprykowa wg Konczi
na koniec całość mocno przyprawiamy - gotowe