thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Roztańczony salsą kurczak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grillowany filet z kurczaka z dodatkiem salsy mango i salsy awokado oraz chrupiącą tortillą

Roztańczony salsą kurczak

Składniki:

Roztańczony salsą kurczak

 

  • 2 porcje

 

  • składniki:
  • 1/2 piersi z kurczaka bez skóry( filet)
  • marynata:imbir w proszku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa- 3 łyżki
  • 1 łyżka miodu płynnego naturalnego

 

 

  • 1 owoc mango
  • 1/2 papryczki świeżej papryczki chili bez pestek( wąskiej podłużnej)
  • kilka listków kolendry i mięty( świeże)
  • sok z 1/2 limonki
  • mała cebulka czerwona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

 

  • 1 awokado
  • 1/2 małej czerwonej papryki lub słodki pomidor bez skórki i nasion
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Roztańczony salsą kurczak
Filet opłukać, oczyścić z błonek, podzielić na 4 części, delikatnie rozbić. zamarynować z oliwą, miodem, imbirem i przyprawami. Salsę mango stworzyć z : obranego i pokrojonego w kostkę mango, drobno posiekanej chili, cebuli, kolendry, mięty i przypraw. Tak samo z salsą awokado.Awokado szybko skropić sokiem by nie ściemniało, wymieszać. Grillować na rozgrzanej patelni grillowej chwilę z obu stron do zarumienienia. Placki tortilla pokrojone na 8 części włożyć do nagrzanego wcześniej na 200 stopni piekarnika i wyłączyć grzanie. Po chwili powinny być dobre, chrupiące, uwaga, nie mogą się zrobić mocno brązowe! Łatwo o nich zapomnieć , to chwila. Filet podawać z trójkątami chrupkiej tortilli i salsą, jak na zdjęciu- jako tapas( przystawka).