stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Salsefia w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i ładnie prezentująca się na stole galareta

Salsefia w galarecie

Składniki:

Salsefia w galarecie

 

  • salsefia - 1/2 kg,
  • jaja - 4 sztuki,
  • rosół - 1/2 litra,
  • zielona pietruszka - kilka listków,
  • groszek konserwowy - 1/2 szklanki,
  • sałata zielona - kilka listków,
  • majonez - 1/4litra,
  • kapary - 1 łyżka,
  • korniszony - 3 sztuki,
  • żelatyna - 3 dag,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Salsefia w galarecie
Salsefię wyszorować szczotką, umyć pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem szczypty soli i gotować 30 minut. Odcedzić. Ostrym nożem zdjąć skórkę i pokrajać w plasterki.
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.
Żelatynę rozpuścić w zimnym rosole, po czym zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Salsefię, jaja i groszek, kilka listków zielonej pietruszki włożyć do małych filiżanek. Zalać rosołem z żelatyną i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Majonez wymieszać z kaparami i drobno pokrojonymi korniszonami. Podać osobno w sosjerce. Gotowa galaretę wyjąć z filiżanek, ułożyć na półmisku na liściach sałaty.

Tagi:

sałata kapary