patrycjahilliage

patrycjahilliage

Kucharz
[Przepisów: 6]

Samosa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Samosa to typowo indyjska potrawa.zawsze jak zrobie to moj maz tak wsowa ze znikaja w chwile

Samosa

Składniki:

Samosa

 

  • Ciasto :
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • troszeczkę soli
  • woda tak żeby nam sie zrobiła nie klejąca do ręki masa.

 

 

  • wkład:
  • 1 średni ziemniak
  • 1 marchewka (większa)
  • 4 duże łyżki groszku z puszki
  • 1 czubata łyżeczka kminku
  • pól łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • jeżeli ktoś lubi ostre można dodac troche chilli w proszku

 

  • Olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Samosa
Mąkę, olej, sól ugnieść razem. Dodawać wodę ale nie za dużo żeby masa się nie kleiła. Odstawiamy na bok na jakieś 15 minut. W miedzy czasie kroimy ziemniaki i marchewkę w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. Jak już się ugotują odlewamy i wrzucamy do miski z groszkiem. Doprawiamy przyprawami. Ciasto wałkujemy wycinamy większe koła najlepiej miską. A potem przeciąć na pól nożem. Ja używam noża do pizzy. Robimy rożki z ciasta, dodajemy warzywa, zaklejamy. Olej grzejemy do bardzo gorąca. Wrzucamy nasze Samosy i czekamy aż będą złote. Najlepiej po usmażeniu wyłożyć je na ręcznik papierowy wtedy nadmiar oleju wejdzie w papier. Gotowe!!! życzę smacznego