Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Sandacz w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzieci nie przepadają za karpiem, wolą filety i to jeden ze sposobów ich przyrządzania.

Sandacz w śmietanie

Składniki:

Sandacz w śmietanie

 

  • 1kg.filetów z sandacza,
  • 600ml.śmietany 36%,
  • 30dag.pieczarek,
  • 2 cebule,
  • koperek,
  • olej,
  • mąka,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sandacz w śmietanie
Cebule pokroić w piórka,pieczarki pokroić w plasterki,podsmażyć w głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju,zalać wszystko śmietaną i gotować na małym ogniu 15min.Filety z sandacza pokroić na niewielkie kawałki,oprószyć solą i pieprzem,obficie skropić cytryną,oprószyć mąką.obsmażyć na rozgrzanym oleju po 1 min.z każdej strony.Przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia,zalać pieczarkami w śmietanie,posypać posiekanym koperkiem,skropić sokiem cytrynowym i zapiekać ok.20min.w 180"C.