Sposób przygotowania:
Sardynki w ziołowej marynacie
Koper umyć, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w dość grube plastry. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Sardynki oczyścić, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Dno glinianego garnka wyłożyć posiekanym koprem. Sardynki układać warstwami w garnku,każdą warstwę przesypaćzia-renkami kolendry, koprem, plastrami cebuli i marchewki, oprószyć cukrem, solą i pieprzem. H Oliwę roztrzepać z octem i musztardą w proporcjach 1/3 oliwy na 2/3 octu z musztardą. Sardynki ostrożnie zalać marynatą, uważając, żeby zalewa dotarła do dna i pokryła wszystkie rybki. Na wierzch wrzucić pozostały koper, kolendrę, marchew i cebulę. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Sardynki podawać do ziemniaków z wody lub białego pieczywa.