blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Sardynki w ziołowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Sardynki w ziołowej marynacie

Składniki:

Sardynki w ziołowej marynacie

 

  • 1,5 kg ładnych, świeżych sardynek
  • 1 -2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • bulwa kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ocet jabłeczny
  • oliwa
  • ostra musztarda
  • ziarenka kolendry
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sardynki w ziołowej marynacie
Koper umyć, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w dość grube plastry. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Sardynki oczyścić, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Dno glinianego garnka wyłożyć posiekanym koprem. Sardynki układać warstwami w garnku,każdą warstwę przesypaćzia-renkami kolendry, koprem, plastrami cebuli i marchewki, oprószyć cukrem, solą i pieprzem. H Oliwę roztrzepać z octem i musztardą w proporcjach 1/3 oliwy na 2/3 octu z musztardą. Sardynki ostrożnie zalać marynatą, uważając, żeby zalewa dotarła do dna i pokryła wszystkie rybki. Na wierzch wrzucić pozostały koper, kolendrę, marchew i cebulę. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Sardynki podawać do ziemniaków z wody lub białego pieczywa.