misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Schab duszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę jest lżejszy ,bo nie smazony schabik z cebulką lekko duszony..

Schab duszony

Składniki:

Schab duszony

 

  • ok.80 dkg schab bez kości,
  • 2 cebula,
  • przyprawa do mięsa duszonego,
  • Sól,
  • pieprz czarny mielony Prymat,
  • ziele angielskie Prymat,
  • listek laurowy Prymat,
  • 1,5 szklanki bulion warzywny (może byc z kostki),
  • smalec lub olej

Sposób przygotowania:

Schab duszony
Schab umyć ,osuszyć, pociąć na nieco grubsze kotlety , lekko rozbić, posypać solą ,pieprzem i delikatnie przyprawą do mięsa duszonego ,obsmażyć na patelni na tłuszczu. W rondlu zagotować bulion ,obsmazone kotlety włożyć do bulionu a na patelni w której smazyliśmy kotlety wkładamy pokrojoną w krążki cebulę i obsmażamy na rumiano, ale aby nie przypalić . Następnie cebule przekładamy do rondla i dusimy razem z mieskiem dodając listek laurowy oraz ziele angielskie. Duśimy, aż miesko będzie miękkie (ok. 40 min) Potem można przetrzeć cebulkę w sosie ale nie koniecznie , doprawić do smaku . Mięso jest mięciutkie i nie suche- smaczne