kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne gołąbki. Przygotowane z mięsa mielonego, ryżu i dyni z dodatkiem wędliny, papryki, cebuli i czosnku zawinięte w liście kapusty włoskiej. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką

 

  • główka kapusty włoskiej
  • woda do gotowania kapusty
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g wędliny
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g dyni (bez skóry i pestek)
  • 1 woreczek ryżu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 l gorącej wody do sosu
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka papryka w proszku do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką
Kapustę sparzamy w gorącej wodzie i zdejmujemy liście. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody, studzimy. W międzyczasie kroimy wędlinę i paprykę w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki smażymy na rozgrzanym oleju.

Dynię ścieramy na tarce jarzynowej. Do miski wkładamy składniki na farsz i dokładnie mieszamy.

Na liście kapusty nakładamy farsz i ciasno zwijamy gołąbki. Układamy w garnku i wlewamy gorącą wodę, gotujemy do miękkości. Mleko mieszamy z koncentratem i wlewamy do garnka z gołąbkami, zagotowujemy.
Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką
Cebula, czosnek, kiełbasa, pryka pokrojone w kostkę.
Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką
Ugotowany ryż przekład
Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką
Do miski wkładamy składniki na farsz i mieszamy.
Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką
Przygotowane gołąbki przekładamy do garnka.
Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem, dynią, papryką
Koncentrat wkładamy do mleka i mieszamy.