migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1165]

Schab duszony w sosie ogórkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecam te prosty przepis na wykorzystanie schabu. Delikatne mięsko bardzo fajnie komponuje się kwaskowym sosikiem.

Schab duszony w sosie ogórkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab duszony w sosie ogórkowym

 

  • 7-8 niedużych i niezbyt grubych plastrów schabu
  • 1 cebula
  • 0,5 l wody
  • sól
  • słodka papryka
  • 3 duże kiszone ogórki
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1-2 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania:

Schab duszony w sosie ogórkowym
Schab oprószyć odrobinką soli i słodką papryką. Następnie rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć mięso z obu stron.

Gdy mięsko zmieni kolor zalać je wodą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i gotować ok 20-30 minut aż mięsko zmięknie. Jeśli płyn bardzo odparuje dolać jeszcze wody.

Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięsko będzie już miękkie przełożyć je na talerz. Do płynu na patelni dodać starte ogórki.

Mąkę i śmietanę z odrobiną wywaru. Wlac na patelnie i całość zagotować, do smaku doprawić solą.

Sos gotować ok 2-3 minut. Do gotowego sosu włożyć kawałki mięsa aby się odgrzały.

Gotowy sosik z mięskiem podałam z ziemniaczkami.
Schab duszony w sosie ogórkowym
Schab oprószyć odrobinką soli i słodką papryką.
Schab duszony w sosie ogórkowym
Gdy mięsko zmieni kolor zalać je wodą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i gotować
Schab duszony w sosie ogórkowym
Gdy mięsko będzie już miękkie przełożyć je na talerz. Do płynu na patelni dodać starte ogórki.
Schab duszony w sosie ogórkowym
Mąkę i śmietanę z odrobiną wywaru. Wlac na patelnie i całość zagotować i gotować ok 2-3 minut.