2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Roladki schabowe nadziane serkiem i ogórkiem konserwowym duszone w sosie cebulowym podane z kaszą jęczmienną z dodatkami to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy

Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą

 

  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 3 średnie cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • jarzynka do smaku
  • sól pieprz do smaku
  • olej do obsmażenia
  • mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu
  • kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą
Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku i smarujemy każdy kotlet łyżeczką musztardy. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie układamy po plasterku szynki,i kawałku pokrojonego na równe plastry serka topionego oraz ogórka zawijamy w rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia.Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania. Podajemy z gotowaną kaszą z warzywami. Życzę smacznego:)
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą
mięso doprawiamy przyprawami smarujemy musztardą
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą
na mięsie układamy resztę składników rolujemy
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą
obsmażamy na oleju zalewamy bulionem dusimy
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą
pod koniec cebulowy sos zagęszczamy mąką i podajemy z kaszą