Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Schab duszony w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kruche i rozpływające się w ustach mięso idealnie pasuje na obiad. Do tego ziemniaczki i surówka i cała rodzina siada do stołu z radością ;)

Schab duszony w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab duszony w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w sosie
Cebule i pora oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić z masłem do rondla, zeszklić. Odłożyć na bok. Schab umyć, osuszyć, rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do rondla włożyć schab, cebulę z porem. Wlać wody tak aby przykrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i dusić do miękkości mięsa. Mięso wyjąć na bok, śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością wody, wlać do rondla. Zagotować. Doprawić jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.Mięso w sosie podawać z ziemniakami i surówką. 
Schab duszony w sosie
Cebule i pora oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić z masłem do rondla, zeszklić. Odłożyć na bok.
Schab duszony w sosie
Schab umyć, osuszyć, rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Schab duszony w sosie
Do rondla włożyć schab, cebulę z porem. Wlać wody tak aby przykrywała mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i dusić do miękkości mięsa.
Schab duszony w sosie
Mięso wyjąć na bok, śmietanę rozmieszać z mąką i niewielką ilością wody, wlać do rondla. Zagotować. Doprawić jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem.