Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

SUPERPRZEPIS

Prosty schab w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwy i smaczny sposób na plastry schabu - duszone w sosie pomidorowym.

Prosty schab w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty schab w sosie pomidorowym

 

  • schab b/k - 500g,
  • cebula - duża,
  • przecier pomidorowy - 3 łyżki,
  • liść laurowy,
  • mąka pszenna - do obtoczenia mięsa + łyżka,
  • kostka mięsna,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • smalec gęsi (lub inny) - łyżka,
  • czosnek - ząbek,
  • śmietana 18% - 1-2 łyżki.
  • koper świeży.

Sposób przygotowania:

Prosty schab w sosie pomidorowym
Schab umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Posypać solą i pieprzem ziołowym (Prymat). Mięso obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i krótko podsmażyć plastry schabu z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Mięso przełożyć do rondla. W międzyczasie posiekać cebulę w kosteczkę i zeszklić na tłuszczu po schabie. Do cebuli dodać mąkę, smażyć krótko często mieszają. Gdy mąka zżółknie, przełożyć wszystko do rondla z mięsem. Dodać liść laurowy. W 500ml gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową i koncentrat. Bulionem zalać schab z cebulą, przyprawić pieprzem.. Dusić na niedużym ogniu do miękkości (ok 20-30 minut), w razie potrzeby uzupełnić wodą. Tuż przed zakończeniem duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz posiekany koperek, zagotować. Podawać z ziemniakami.
Prosty schab w sosie pomidorowym
Mięso dokładnie przyprawić z obu stron, obtoczyć w mące
Prosty schab w sosie pomidorowym
Podsmażyć na smalcu z obu stron, do lekkiego zrumienienia
Prosty schab w sosie pomidorowym
Cebulę zeszklić na tłuszczu po mięsie, podsmażyć z mąką
Prosty schab w sosie pomidorowym
Dusić w pomidorowym bulionie, dodać czosnek, śmietanę i koperek