LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Schab duszony w mleku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku

Składniki:

Schab duszony w mleku

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 litr mleka
  • 50 dag małych cebul
  • sól,pieprz do smaku
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego sera

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w mleku
Cebulki obierz i zrumienić na stopionym maśle,Umyty schab skrop trochę sokiem z cytryny,natrzeć solą,pieprzem,rozgrzej mocno oliwę i obsmaż schab ze wszystkich stron dokładnie,przełóż do woka,obłóż cebulkami i zalej gorącym mlekiem.Doprowadź do wrzenia przykryj i duś na niewielkim ogniu z 40 minut.Odkryj mięso,przyłóż na drugą stronę i gotuj dalej z 40 minut(aż sos odparuję do połowy)Miękki schab wyciągnij,trochę ostudź,pokrój w plastry,ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku .Sos dopraw pieprzem,solą do smaku,przetrzyj przez sito ,wymieszaj z serem,zalej schab i wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika i zapiecz