kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Schab duszony w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa.

Schab duszony w pomidorach

Składniki:

Schab duszony w pomidorach

podstawowe

  • 1kg schabu bez kości
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 500-600g pomidorów lub 2 puszki pelatti

Sposób przygotowania:

Schab duszony w pomidorach

1

Schab duszony w pomidorach
Schab kroimy w plastry, obtaczamy z obu stron z przyprawach.

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety.
W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron na rumiano.

2

Schab duszony w pomidorach
Podsmażamy na złoto z obu stron. Dodajemy posiekany seler naciowy i pomidory bez skórek.

Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa.
Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek. Pomidory dodajemy do schabu.

3

Schab duszony w pomidorach
Zmiejszamy ogien i dusimy mięso w pomidorach do miękkości.

Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.