2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schabowe zrazy w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszne zraziki ze schabu duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny obiad - każdy się skusi, najmłodsi też!

Schabowe zrazy w sosie serowym

Składniki:

Schabowe zrazy w sosie serowym

Składniki:

  • 5 sznycli ze schabu
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 50 g sera cheddar
  • 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu rosołowego

 

Sposób przygotowania:

Schabowe zrazy w sosie serowym
Mięso myjemy, rozbijamy na cienkie płaty, solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku, wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę.

Smarujemy dokładnie masą serową każdy płat mięsa, rolujemy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały - można spiąć wykałaczkami. Obtaczamy w mące pszennej.

Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki z każdej strony, zalewamy gorącym bulionem rosołowym i dusimy pod przykryciem około 35 minut aż będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy. Smacznego!

Tagi:

sery ser schab