Sposób przygotowania:
Kasza ze schabem duszonym w sosie pomidorowymETAP 1:
Kaszę jęczmienną gotuję wg przepisu na opakowaniu, odcedzam i trzymam w cieple.
Sos: Schab kroję w kostkę. Cebulę obieram, siekam drobno, obrany czosnek przeciskam przez praskę, szklę razem na rozgrzanym oleju w garnku.
Dodaję schab, oprószam natką pietruszki i doprawiam płatkami chili, przykrywam garnek i duszę.
W trakcie dodaję pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolewam szklankę wody i duszę aż warzywa i mięso będą miękkie.
ETAP 2:
10 minut przed końcem gotowania wlewam przecier pomidorowy i dodaję pokrojoną cukinię doprawiam do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodaję ser mascarpone, zagotowuję , zestawiam z ognia.
Podaję z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.
Smacznego :)