Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do przygotowania lecza z wędliną dodaję różne warzywa sezonowe i taka wersja domownikom zawsze bardzo smakuje.

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

Składniki:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

ETAP 1:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem
Do wody dodać odrobinę soli i ugotować kalafior

Pomidory zalać wrzącą wodą, po chwili obrać ze skórki.

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, osączyć.

ETAP 2:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć.

ETAP 3:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem
Wszystkie przygotowane warzywa razem podsmażyć

Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i po 10 minutach przepłukać wodą.

Do papryki wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażan, poddusić.

Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w pół krążki kiełbasę.

ETAP 4:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem
Warzywa połączyć z kiełbasą i pomidorami bez skórki

Przełożyć do garnka, połączyć z kiełbasą, dodać obrane ze skórki pomidory, koncentrat, podlać niedużą ilością wody, przykryć i gotować do miękkości warzyw.

ETAP 5:

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

Następnie dodać różyczki ugotowanego kalafiora, przyprawić do smaku papryczką chili, pieprzem i solą, wymieszać, podgrzać.