Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciekawy sposób na podanie schabu. Mięso jest kruche i soczyste a wino, curry i cytryna nadaje tej potrawie bardzo ciekawy smak.

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny

Składniki:

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny

 

  • ok. 70 dag schabu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny

Przygotowanie początkowe 1

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny
Umyty i osuszony schab dzielimy na 5 porcji

Umyty i osuszony schab dzielimy na 5 porcji.

Przygotowanie początkowe 2

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny
Cytrynę kroimy za pomoca noża w cienkie półplasterki

Cytrynę kroimy za pomocą noża w cienkie półplasterki.

Duszenie mięsa 1

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny
Zarumienione mięso na złoty kolor podlewamy szklaną wina.

Schab wkładamy na rozgrzany olej. Rumienimy na złoty kolor. Podlewamy szklanką wina.

Duszenie mięsa 2

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny
Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy curry

Do mięsa dodajemy przyprawy. Dusimy przez ok. 10 minut. Stopniowo dodajemy resztę wina.

Duszenie mięsa 3

Schab duszony w winie z curry i plastrami cytryny
Zwiększamy płomień. Dodajemy plastry cytryny

Zwiększamy płomień. Dodajemy plastry cytryny. Dusimy do czasu aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.