Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Schab duszony w winie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso oddzielić od kości, pokroić na 4-5 piastrów, lekko rozbić,

Schab duszony w winie

Składniki:

Schab duszony w winie

 

  • 60 dag schabu
  • 15 dag szynki lub baleronu
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 20 czarnuch oliwek bez pestek
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Schab duszony w winie
Mięso oddzielić od kości, pokroić na 4-5 piastrów, lekko rozbić, opró­szyć mąką i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie razem z tłuszczem przełożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę, pokrojo­ną w kostkę wędlinę, polówki oliwek i koncentrat pomidorowy. Podlać po­trawę częścią wina, postawić na ma­łym ogniu i dusić, od czasu do czasu polewając pozostałym winem. Miękkie mięso ułożyć na półmisku. Podawać z ryżem przyprawionym szafranem lub kurkumą i surówką z kapusty pekińskiej.