Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

schab duszony w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

coś innego na obiad.......................

schab duszony w winie

Składniki:

schab duszony w winie

 

  • 70 dag schabu
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • 4-5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 4 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

schab duszony w winie
Schab umyj, ostrym nożem usuń błonki. Natrzyj go solą, cukrem i pieprzem, obtocz w majeranku. Do miski wrzuć czosnek i pokruszone liście laurowe, następnie zalej mięso winem i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie, mięso razem z marynatą przełóż do naczynia do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 190 stopni. Co jakiś czas polewaj mięso marynatą.

Powinno piec się około 1,5 godziny - gotowe jest, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok.

Smacznego