wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Schab duszony w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowany w ten sposób schab jest delikatny i soczysty. Podany z sosem z wina, czosnku i soków z mięsa

Schab duszony w winie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab duszony w winie

 

  • kawałek schabu ok 1-1,5 kg
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w winie
Schab posolić i popieprzyć, obtoczyć w koprze włoskim i podsmażyć na oliwie z kazdej strony. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlać wino, dodać rozmaryn, liścia laurowe I ząbki czosnku w łupinkach. Przełożyć schab i przykryć. Piec 1-11/4 h. Odstawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło, następnie przełożyć na półmisek. Przecedzić sos, ząbki czosnku wycisnąć z łupinek i włożyć z powrotem do sosu i następnie zmiksować. Powstały w ten sposób sos jest dość rzadki – można go odparować i ewentualnie doprawić słodką śmietaną. Inspirowane przepisem Jamiego Oliviera
Schab duszony w winie
Marynata do schabu: wino, czosnek, liście laurowe i rozmaryn
Schab duszony w winie
Doprawiony i obtoczony w ziarnach kopru włoskiego schab podsmażyć
Schab duszony w winie
Podsmażony schab włożyć do wina i piec około godziny