Sposób przygotowania:
Schab faszerowany
W 2-3 łyżkach oleju rozmieszać majeranek , sol i pieprz. Marynatą natrzyj umyty schab , i obłóż liśćmi laurowymi. Mięso odstawić do lodówki na całą noc. Grzybki zalać wodą namoczyć kilka godzin , odlać wodę i zalać czystą wodą ponownie nastawić na ogień i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić pozostawiając wywar. Grzybki pokroić. Cebulę obrać posiekać i podsmażyć na oleju dodać grzybki usmażyć i doprawić do smaku, W schabie zrobić kieszonkę długim nożem i nafaszerować go grzybami.W wodzie rozpuścić kostkę rosołową dolać wywar grzybowy . Schab włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego i zalać wywarem. Schab przykryć i piec około 1,5h w temp 180 stopni. Upieczony schab wyjąć wywar przelać do garnka , w małej ilości wody rozmieszać mąkę i wlać do wywaru zagotować i doprawić do smaku. Schab pokroić na plastry i polać sosem.
marietta