SUPERPRZEPIS

Schab faszerowany jajkiem

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Schab faszerowany jajkiem Więcej zdjęć (5)

tak przygotowany schab nosi podobno nazwę "schab po warszawsku"

Składniki:

Schab faszerowany jajkiem

 

  • kawałek schabu środkowego wieprzowego i b/k, pieczonego - z majerankiem i czosnkiem
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka startego drobno chrzanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 czubata łyżka posiekanej rzeżuchy
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • 1/2 litra rosołu z cielęciny i włoszczyzny
  • 2 - 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżka octu ryżowego albo winnego
  • zielenina do przybrania

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany jajkiem
z kawałka schabu ukroiłam 5 grubszych plastrów - nacinając co 1/2 cm, ale do drugie nacięcie nie do końca żeby każdy plaster miał kieszeń. Ja przyszykowałam tych plastrów 5. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do jaj dodałam majonez, chrzan i zieleninę. Wymieszałam i doprawiłam do smaku. W każdy plaster - w tę kieszeń - nałożyłam po dużej porcji pasty jajecznej lekko go rozchylając. Nafaszerowane plastry ułożyłam na półmisku.

Z ogórków konserwowych wykroiłam długie plasterki okrawając je ostrym nożykiem dookoła i z tym plastrów zwinęłam różyczki - ułożyłam je na półmisku ze schabem i odstawiłam do lodówki żeby się całość schłodziła.

W gorącym rosole rozpuściłam żelatynę - trzeba sprawdzić na opakowaniu jaką ilość zaleca producent na 1/2 litra płynu bo z tym bywa różnie. Odstawiłam płyn do wystudzenia, ale najpierw doprawiłam do go smaku octem - soli i pieprzu nie dodawałam bo rosół był już doprawiony. Lekko tężejącą galaretą polewałam schab wcześniej dokładając jeszcze do ozdoby listki natki pietruszki i selera naciowego. Całość powinna zastygnąć i chłodzić się w lodówce kilka godzin.
Schab faszerowany jajkiem
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do jaj dodałam majonez, chrzan i zieleninę. Wymieszałam i doprawiłam do smaku.
Schab faszerowany jajkiem
w gorącym rosole rozpuściłam żelatynę a z ogórków przygotowałam różyczki do ozdoby półmiska
Schab faszerowany jajkiem
z kawałka pieczonego schabu kroiłam grube plastry i każdy od razu nacinałam tak żeby powstała kieszeń
Schab faszerowany jajkiem
nafaszerowane plastry ułożyłam na półmisku, przybrałam i schłodziłam a potem zalałam galaretą

Tagi:

jajko jajka schab