pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Schab glazurowany dżemem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

mięsko z owocowym aromatem

Schab glazurowany dżemem brzoskwiniowym

Składniki:

Schab glazurowany dżemem brzoskwiniowym

 

  • 1 kg schab bez kości,
  • 2 szklanki bulion warzywny (może byc z kostki),
  • 15 dag dżem brzoskwiniowy,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • sól ziołowa,
  • pieprz czarny grubo-zmielony,

 

Sposób przygotowania:

Schab glazurowany dżemem brzoskwiniowym
Schab nacieramy przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem i pieczemy ok 75 min w temp 180 stopni. Podczas pieczenia polewamy bulionem warzywnym, aby mięso zbyt szybko się nie spiekło. Po 75 min schab wyjmujemy i dokładnie smarujemy dżemem (jeśli dżem posiada kawałki owoców, wcześniej przepuszczamy go przez sitko). Tak przygotowany schab wstawiamy jeszcze na 30 min to piekarnika w temp wyższej od poprzedniej - 200 stopni. W razie potrzeby smarujemy jeszcze schab dżemem.