migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Schab gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kolejna pyszna i prosta w przygotowaniu domowa wędlinka. Schabik gotowany jest równie pyszny jak gotowana szyneczka.

Schab  gotowany              Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab gotowany

 

  • 1,5 kg schabu
  • 2-2,5 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżeczka angielskiego ziela
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżka ziaren jałowca

Sposób przygotowania:

Schab gotowany
Schab oczyścić z wszystkich błonek. Mięso przełożyć do garnka, wlać wodę, tyle aby pokryła mięso. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez i chrzan. Całość zagotować, od zagotowania gotować 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić tak mięsko na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wszystko zagotować i gotować 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Gdy wszystko wystygnie wyjąć mięso i dokładnie osuszyć. Można kroić na kanapki. 
Schab  gotowany
Etap 1 Schab oczyścić z wszystkich błonek.
Schab  gotowany
Etap 2 Mięso przełożyć do garnka, wlać wodę, tyle aby pokryła mięso. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez i chrzan.
Schab  gotowany
Etap 3 Całość zagotować, od zagotowania gotować 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić tak mięsko na 12 godzin.

Tagi:

schab tarta