Sposób przygotowania:
Schab miodowy z majerankiem do chleba
Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem delikatnie nakłuwamy mięso ze wszystkich stron. Posypujemy niezbyt mocno solą i wcieramy ją w mięso. Przygotowujemy marynatę: Do szklanki wlewamy miód i olej i dodajemy majeranek, czosnek i papryki. Dokładnie mieszamy. Marynatę wylewamy na mięso i starannie wcieramy ja w schab ze wszystkich stron. Tak przygotowany schab wstawiamy na noc do lodówki (zaciągamy wierzch miski folią spożywczą) Następnego dnia mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i pieczemy w 180 st C. Czas pieczenia uzależniamy od wagi schabu - na każde 10 dag - 10 min. Mój schab ważył 1,2 więc piekłam go 120 min (2h), jeśli waży 1 kg to 100 min itd. Po wystudzeniu schab wkładamy do lodówki, po kilku godzinach będzie się zdecydowanie lepiej kroić, jednak możemy go jeść nawet na ciepło :) Sosik który wytopił się w czasie pieczenia zlewam do kubka i wstawiam do lodówki. Gdy stężej mam pyszną galaretkę do smarowania pieczywa. Smacznego :)