Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Schab na kanapki z szynkowara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo smaczne i delikatne mięsko, idealne jako wędlina na kanapki lub składnik domowych sałatek. Przepis podpatrzyłam u Gatity, podaję z moimi zmianami.

Schab na kanapki z szynkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab na kanapki z szynkowara

 

 

Sposób przygotowania:

Schab na kanapki z szynkowara
Do garnuszka wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować 15 minut. W miseczce wymieszać paprykę, cukier puder, sól i żelatynę. Wsypać jednym ruchem do zalewy, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić. Do szynkowara włożyć woreczek odporny na temperaturę, wlać troszkę zalewy na dno, włożyć oczyszczone i umyte mięso w kawałku, zalać zalewą, zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 doby. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z wodą, parzyć 2 godziny w 80 stopniach. Wyjąć, wystudzić, schować na noc do lodówki.
Schab na kanapki z szynkowara
Do garnuszka wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować 15 minut.
Schab na kanapki z szynkowara
W miseczce wymieszać paprykę, cukier puder, sól i żelatynę. Wsypać jednym ruchem do zalewy, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić.
Schab na kanapki z szynkowara
Do szynkowara włożyć woreczek odporny na temperaturę, wlać troszkę zalewy na dno, włożyć oczyszczone i umyte mięso w kawałku, zalać zalewą, zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 doby.