szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Schab na kanapki krótko gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna domowa wędlina na kanapki, prosta w wykonaniu, a gotowana tylko 10 minut.

Schab na kanapki krótko gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab na kanapki krótko gotowany

 

  • 1,10 schabu bez kości w kawałku
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty kolorowy
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Schab na kanapki krótko gotowany
Do garnka wlewamy ok 2,5 litra wody. (Wody musi być tyle aby zakryć mięso). Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody. Dodać do garnka wszystkie przyprawy i majonez i wymieszać. Do tego włożyć schab i zacząć gotować. Gdy się woda w garnku zagotuje, trzymać na ogniu 5 minut, po czym wyłączyć i zostawić mięso w garnku do całkowitego wystygnięcia (ok 5-6 godzin). Ja zostawiałam pod przykryciem. Gdy wystygnie ponownie gotujemy, 5 minut od zagotowania wody i wyłanczamy po tym czasie. Zostawiamy mięso w garnku do całkowitego wystygnięcia, czyli kolejne kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy i mięso jest gotowe.
Schab na kanapki krótko gotowany
Potrzebujemy głóownie kawałek schabu majonez i przyprawy
Schab na kanapki krótko gotowany
Do garnka z wodą dodajemy przyprawy oraz majonez
Schab na kanapki krótko gotowany
Dorzucamy obrany i pokrojony na małe kawałki czosnek
Schab na kanapki krótko gotowany
Całość mieszamy i wkłądamy do garnka mięso