bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Domowy schab pieczony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Doskonała wędlina na kanapki, mięso jest bardzo smaczne. Moi domownicy uwielbiają domowe wędliny. Polecam

Domowy schab pieczony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy schab pieczony

 

  • 1,5 kilograma schabu środkowego bez kości

 

  • Zalewa:

 

  • 2 litry wody

 

  • 100 gram soli peklowanej

 

 

 

 

 

 

  • Przyprawy do posypania przed pieczeniem:

 

  • Op.przyprawy do karkówki

 

 

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Domowy schab pieczony
Wodę zagotuj z przyprawami(rozgniecionymi ). Do ostudzonej wody dodaj sól peklową, rozpuść. Czosnek pokrój w plastry i dodaj do zalewy. Mięso umieść w garnku, zalej zalewą z przyprawami, przykryj i schowaj do lodówki. Tak przygotowane mięso trzymaj 7 dni, codziennie obracaj schab na drugą stronę.

pomocą strzykawki nastrzykuj szynkę zalewą, mięso będzie wtedy dokładnie zapeklowane. Po 7 dniach mięso wyjmij z zalewy i osusz. Natrzyj przyprawami i olejem. Schab włóż do rękawa do pieczenia, rękaw zwiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz 1 godzinę na 1 kilogram mięsa. Ja piekłam szynkę 1,5 kilograma 1,5 godziny.
Domowy schab pieczony
Mięso wkładamy do garnka z solą i przyprawami..
Domowy schab pieczony
Osuszone mięso nacieramy przyprawami i olejem.