agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Schab pieczony w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Schab pieczony w ziołach- pycha

Schab pieczony w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony w ziołach

 

  • schab bez kości 1 kg
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • olej 1/4 szklanki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w ziołach
Przygotować niezbędne składniki na potrawę. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Przygotować marynatę do mięsa, do kubka wlać olej , dodać zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, przyprawę do mięsa wieprzowego, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do kubka, można dodać tymianek i inne ulubione zioła, wymieszać składniki, mięso położyć na półmisek i polać marynatą całe mięso i włożyć do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu polewać marynatą mięso. Następnie mięso wyłożyć na blaszkę lub na ruszt albo po prostu do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. około 180 stopni C na około 40- 50 minut. Co jakiś czas polewać mięso marynatą i wytopionym sosem. Wyjąć mięso z blaszki i włożyć do garnka wraz powstałym sosem. Porcjować, krojąc plastry o grubości około 1 cm.
Schab pieczony w ziołach
Oto mój pyszny upieczony schab w ziołach
Schab pieczony w ziołach
Tak pięknie się prezentuje po ukrojeniu
Schab pieczony w ziołach
Schab jest pyszny i soczysty nie jest twardy
Schab pieczony w ziołach
Schab smakuje po prostu rewelacyjnie i pięknie pachnie