Sposób przygotowania:
Schab pieczony w ziołach
Przygotować niezbędne składniki na potrawę. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Przygotować marynatę do mięsa, do kubka wlać olej , dodać zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, przyprawę do mięsa wieprzowego, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do kubka, można dodać tymianek i inne ulubione zioła, wymieszać składniki, mięso położyć na półmisek i polać marynatą całe mięso i włożyć do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu polewać marynatą mięso. Następnie mięso wyłożyć na blaszkę lub na ruszt albo po prostu do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. około 180 stopni C na około 40- 50 minut. Co jakiś czas polewać mięso marynatą i wytopionym sosem. Wyjąć mięso z blaszki i włożyć do garnka wraz powstałym sosem. Porcjować, krojąc plastry o grubości około 1 cm.