reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Schab pieczony w rękawie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Może nie wyszedł najpiękniejszy, ale był pyszny, a o tym w moim gotowaniu chodzi:) Polecam nie tylko do obiadu, ale i na zimno do pieczywa.

Schab pieczony w rękawie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony w rękawie

 

  • 1 kg schabu bez kości

 

  • Marynata\;

 

  • po 1 płaskie łyżce suszonego oregano, tymianku, majeranku i papryki słodkiej

 

 

  • 2- 3 łyżki oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w rękawie
Zioła wymieszać i połączyć z olejem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Marynata nacieramy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki( u mnie cała noc) Przygotowane mięso wkładamy do worka pieczeniowego, wlewamy bulion i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pieczemy 40 minut i obracamy na drugą stronę. Dopiekamy jeszcze około 20-25 minut do miękkości. Sprawdzamy patyczkiem:) Można nieco wcześniej rozciąć worek, żeby mięso się przyrumieniło, ale ja tego nie robię:) Na bazie sosu który powstał podczas pieczenia, możemy przygotować sos do pieczeni- np śmietanowo ziołowy.
Schab pieczony w rękawie
Etap 1Przygotowane mięso wkładamy do worka pieczeniowego i do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Schab pieczony w rękawie
Etap 2Pieczemy 40 minut i obracamy na drugą stronę.