Sposób przygotowania:
Tortilla z łososiem i pesto
1. Z łososia odcięłam skórę, rybę doprawiłam pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny. Włożyłam do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piekłam przez pół godziny w piekarniku.
2. Szpinak opłukałam i odsączyłam w wirówce, a cebule obrałam i pokroiłam w piórka.
3. Ogórka pokroiłam w plasterki.
4. Każdy placek tortilli posmarowałam zielonym pesto i hummusem, ułożyłam na środek po trochę szpinaku, cebuli i ogórka, a na warzywa upieczonego łososia.
5. Zwinęłam tortille, ułożyłam na blaszce, posypałam startym żółtym serem i zapiekałam w piekarniku w temperaturze 180*C przez 15 minut.
6. Można zrezygnować z sera i po upieczeniu polać sosem wykonanym z majonezu, ketchupu i jogurtu naturalnego w proporcjach 1:1:1.
2. Szpinak opłukałam i odsączyłam w wirówce, a cebule obrałam i pokroiłam w piórka.
3. Ogórka pokroiłam w plasterki.
4. Każdy placek tortilli posmarowałam zielonym pesto i hummusem, ułożyłam na środek po trochę szpinaku, cebuli i ogórka, a na warzywa upieczonego łososia.
5. Zwinęłam tortille, ułożyłam na blaszce, posypałam startym żółtym serem i zapiekałam w piekarniku w temperaturze 180*C przez 15 minut.
6. Można zrezygnować z sera i po upieczeniu polać sosem wykonanym z majonezu, ketchupu i jogurtu naturalnego w proporcjach 1:1:1.