haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tortilla z łososiem i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna tortilla z zieloną pasta pesto, hummusem i pieczonym łososiem, zapiekana pod żółtym serem jest pyszną propozycją na ciepło na obiad, ale również na zimno jako lunch do pracy.

Tortilla z łososiem i pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortilla z łososiem i pesto

 

  • 4 tortille gryczane (lub dowolne np. pszenne)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 100 g łososia
  • 20 g zielonej pasty pesto
  • 40 g hummusu
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • garść startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Tortilla z łososiem i pesto
1. Z łososia odcięłam skórę, rybę doprawiłam pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny. Włożyłam do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piekłam przez pół godziny w piekarniku.

2. Szpinak opłukałam i odsączyłam w wirówce, a cebule obrałam i pokroiłam w piórka.

3. Ogórka pokroiłam w plasterki.

4. Każdy placek tortilli posmarowałam zielonym pesto i hummusem, ułożyłam na środek po trochę szpinaku, cebuli i ogórka, a na warzywa upieczonego łososia.

5. Zwinęłam tortille, ułożyłam na blaszce, posypałam startym żółtym serem i zapiekałam w piekarniku w temperaturze 180*C przez 15 minut.

6. Można zrezygnować z sera i po upieczeniu polać sosem wykonanym z majonezu, ketchupu i jogurtu naturalnego w proporcjach 1:1:1.
Tortilla z łososiem i pesto
Łososia doprawiamy i pieczemy przrz pól godziny.
Tortilla z łososiem i pesto
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Tortilla z łososiem i pesto
Rowniez kiszonego ogórka kroimy w plasterki.
Tortilla z łososiem i pesto
Placki tortilli smarujemy pesto i humusem, układamy na wierzchu wszystkie skladniki i zawijamy.

Tagi:

tortilla dania