Sposób przygotowania:
Soczysty schab z aromatycznym sosem pieprzowym
Mięso:
1. Zaczęłam od sporządzenia marynaty do mięsa: olej wymieszałam z przyprawami i sokiem z cytryny tak, żeby powstała papka.
2. Schab umyłam i włożyłam do marynaty, starając się wmasować przyprawy w mięso.
3. Wstawiłam do lodówki na godzinę (najlepiej na dłużej, np. całą noc).
4. mięso wraz z marynatą włożyłam do woreczka do pieczenia i zamknęłam, używając zacisku załączonego do woreczka.
5. Wstawiłam do zimnego piekarnika, nagrzałam piekarnik do 200 stopni i piekłam przez 1,5 godziny.
Sos:
1. W rondelku rozpuściłam masło (tylko rozpuściłam, nie dopuszczając, żeby się przypaliło!), dodałam mąkę intensywnie mieszając trzepaczką, po czym powoli wlewałam wino, nie przerywając mieszania.
2. Dalej mieszając dolewałam powoli bulion.
3. Kiedy już konsystencja była odpowiednia, dodałam pieprz, a na końcu musztardę. Gotowałam chwilę na malutkim ogniu, zestawiłam z gazu i dodałam śmietanę.
1. Zaczęłam od sporządzenia marynaty do mięsa: olej wymieszałam z przyprawami i sokiem z cytryny tak, żeby powstała papka.
2. Schab umyłam i włożyłam do marynaty, starając się wmasować przyprawy w mięso.
3. Wstawiłam do lodówki na godzinę (najlepiej na dłużej, np. całą noc).
4. mięso wraz z marynatą włożyłam do woreczka do pieczenia i zamknęłam, używając zacisku załączonego do woreczka.
5. Wstawiłam do zimnego piekarnika, nagrzałam piekarnik do 200 stopni i piekłam przez 1,5 godziny.
Sos:
1. W rondelku rozpuściłam masło (tylko rozpuściłam, nie dopuszczając, żeby się przypaliło!), dodałam mąkę intensywnie mieszając trzepaczką, po czym powoli wlewałam wino, nie przerywając mieszania.
2. Dalej mieszając dolewałam powoli bulion.
3. Kiedy już konsystencja była odpowiednia, dodałam pieprz, a na końcu musztardę. Gotowałam chwilę na malutkim ogniu, zestawiłam z gazu i dodałam śmietanę.
danielek
BozenaMatuszczyk
haniakson
haniakson