SUPERPRZEPIS

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym

To wprost idealny obiad na wielkanocny stół. Pieczony schab z jajkami w aromatycznym chrzanowym sosie. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki:

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • szklanka groszku (konserwowy lub mrożony)
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek

sos chrzanowy:

  • ok. pół kostki masła
  • mąka do przygotowania zasmażki
  • 1-2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2- 3 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym

etap 1:

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron.

Jajka ugotować na twardo. W środku schabu naciąć kieszonkę, natrzeć przyprawami. W środek włożyć jajka obtoczone w liście szpinaku oraz groszek, spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron.

etap 2:

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym
Piec w temp. 200°C przez ok. 1,5 godziny.

Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia spinając końce klamrami. Piec w temp. 200°C przez ok. 1,5 godziny.

etap 3:

Schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym
Z podanych składników przygotować sos chrzanowy.

Sos:
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę. Do gotowej zasmażki mieszając rózgą wlewać po trochę bulion aż sos będzie idealnie kremowy. (Ilość bulionu jest zależna od ilości wsypanej mąki). Sos połączyć z chrzanem i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Podawać na ciepło ze schabem.