Sposób przygotowania:
Schab pieczony z jabłkami
Składniki marynaty wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć marynatą, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Mięso rozwinąć z folii, przełożyć do rękawa, dodać do niego jabłka i goździki, podlać winem.
Rękaw dokładnie związać na końcach, od góry w kilku miejscach nakłuć folię nożem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika, delikatnie rozciąć i rozchylić folię, dopiekać do zrumienienia mięsa.
Mięso wyjąć i odłożyć aby odpoczęło. Z sosu usunąć goździki, resztę zlać i zmiksować, w razie potrzeby zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie zabielić kremówką.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Mięso rozwinąć z folii, przełożyć do rękawa, dodać do niego jabłka i goździki, podlać winem.
Rękaw dokładnie związać na końcach, od góry w kilku miejscach nakłuć folię nożem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika, delikatnie rozciąć i rozchylić folię, dopiekać do zrumienienia mięsa.
Mięso wyjąć i odłożyć aby odpoczęło. Z sosu usunąć goździki, resztę zlać i zmiksować, w razie potrzeby zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie zabielić kremówką.