edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab pieczony z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mocno ziołowy smak przełamany słodyczą jabłek z delikatną nutką goździków. Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno w postaci wędliny.

Schab pieczony z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab pieczony z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 80 dag schabu środkowego
  • 2 twarde, intensywne w smaku jabłka
  • 3 goździki
  • pół szklanki różowego półwytrawnego wina
  • ewentualnie mąka i kremówka do sosu.

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z jabłkami
Składniki marynaty wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć marynatą, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Mięso rozwinąć z folii, przełożyć do rękawa, dodać do niego jabłka i goździki, podlać winem.

Rękaw dokładnie związać na końcach, od góry w kilku miejscach nakłuć folię nożem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika, delikatnie rozciąć i rozchylić folię, dopiekać do zrumienienia mięsa.

Mięso wyjąć i odłożyć aby odpoczęło. Z sosu usunąć goździki, resztę zlać i zmiksować, w razie potrzeby zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie zabielić kremówką.
Schab pieczony z jabłkami
Mięso smakuje zarówno na gorąco z sosem, jak i na zimno do pieczywa.
Schab pieczony z jabłkami
Umyty i osuszony schab natrzeć marynatą.
Schab pieczony z jabłkami
Do mięsa dołożyć jabłka i goździki, wlać wino.
Schab pieczony z jabłkami
Kilka minut przed końcem pieczenia rozciąć folię.
Schab pieczony z jabłkami
Mięso odłożyć, sos zlać, zmikoswać i doprawić do smaku.