WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab pieczony ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, lekko pikantny, czosnkowy i lekko słodki schab pieczony w całości, nadziewany suszoną śliwką. Idealny na obiad i na kanapki.

Schab pieczony ze śliwką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab pieczony ze śliwką

 

  • ok. 1kg schabu (najlepiej dłuższy a cieńszy)
  • ok. 100g śliwek suszonych
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Składniki można podwoić i upiec jeden większy lub dwa mniejsze kawałki mięsa

Sposób przygotowania:

Schab pieczony ze śliwką

ETAP 1:

Schab umyć, osuszyć i usunąć białe błonki. Przez środek mięsa ostrym nożem zrobić dziurę na przelot i upchnąć w nią jak najwięcej śliwek suszonych. Mięso włożyć do półmiska żaroodpornego. Schab polać olejem. Natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i majerankiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i natrzeć mięso.

Półmisek z mięsem przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. godzinę i 15 minut.

Jeśli pieczemy 2 kawałki po 1 kg pieczemy 1,5 godziny.

Schab studzić w piekarniku, potem schłodzić w lodówce i pokroić na plasterki.

Schab pieczony ze śliwką
Schab ze śliwką po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika. Na jednej blaszce można upiec dwa mniejsze kawałki
Schab pieczony ze śliwką
Schab nafaszerowany i obsypany przyprawami
Schab pieczony ze śliwką
Przyprawiony schab z upchniętymi śliwkami
Schab pieczony ze śliwką
Ostrym nożem należy zrobić dziurę w mięsie
Schab pieczony ze śliwką
Schab w trakcie oczyszczania z błon