iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Żeberka zapiekane w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka, aby były dobre muszą być mięciutkie i aromatyczne te takie właśnie są, smakują wybornie z dodatkiem pieczywa jak ziemniaków.

Żeberka zapiekane w kapuście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka zapiekane w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Żeberka zapiekane w kapuście
Żeberka pociąć na porcje i natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, odstawić na 2-3 godziny.

Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor mięso, podlać 1 szklanka wody i pod przykryciem dusić około 40 minut.

Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle, kapustę odcedzić z zalewy i dodać do podsmażonej cebulki, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Po lekkim podduszeniu kapusty dolać do niej wino i na wierzchu ułożyć mięso jeśli na patelni został jakiś płyn do tez wlać go do kapusty.

Naczynie z kapustą wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika i zapiekać około 20 minut, kapusta po tym czasie będzie mięciutka, a mięso będzie samo odchodziło od kości, przed podaniem posypać zielona pietruszką.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Żeberka zapiekane w kapuście