Sposób przygotowania:
Żeberka zapiekane w kapuście
Żeberka pociąć na porcje i natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, odstawić na 2-3 godziny.
Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor mięso, podlać 1 szklanka wody i pod przykryciem dusić około 40 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle, kapustę odcedzić z zalewy i dodać do podsmażonej cebulki, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Po lekkim podduszeniu kapusty dolać do niej wino i na wierzchu ułożyć mięso jeśli na patelni został jakiś płyn do tez wlać go do kapusty.
Naczynie z kapustą wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika i zapiekać około 20 minut, kapusta po tym czasie będzie mięciutka, a mięso będzie samo odchodziło od kości, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor mięso, podlać 1 szklanka wody i pod przykryciem dusić około 40 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i udusić na maśle, kapustę odcedzić z zalewy i dodać do podsmażonej cebulki, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć całość około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Po lekkim podduszeniu kapusty dolać do niej wino i na wierzchu ułożyć mięso jeśli na patelni został jakiś płyn do tez wlać go do kapusty.
Naczynie z kapustą wstawić do nagrzanego do 190st piekarnika i zapiekać około 20 minut, kapusta po tym czasie będzie mięciutka, a mięso będzie samo odchodziło od kości, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.