Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Schab pieczony ze śliwkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pieczony schab ze śliwkami będzie doskonały na zimno do kanapek

Schab pieczony ze śliwkami

Składniki:

Schab pieczony ze śliwkami

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilkanaście sztuk śliwek suszonych
  • olej
  • majeranek
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pieczony ze śliwkami
Umyty i osuszony schab naciąć w środku cienkim,długim nożem.W miejsce nacięcia powpychać śliwki suszone.Mięso natrzeć solą,pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.Pozostawić na noc w chłodnym miejscu.Następnego dnia przełożyć do brytfanny.Polać niewielką ilością wody i skropić lekko olejem.Piec pod przykryciem(czasem podlać powstającym sosem)koło 11/2 godz.w temp.180*C. Zdjąć pokrywę.Piec jeszcze pół godziny często podlewając.Po wystudzeniu kroić w plasterki i obkładać pieczywo.