Sposób przygotowania:
Schab pieczony ze śliwkami i morelami
Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego, miód , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce . Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć schab na rumiano ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) .Dodać cebulę , ziele angielskie, liść laurowy, grzybki . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny. Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , od szynki, łopatkę , żeberka . Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .
Sarenka
kinga
Natala1210
A.B.
szewczyk
julitaszulc
Babciagramolka
Najwaściwsze będzie duszony choć przechodzi wszelkie etapy- smażenie - podpiekanie- gotowanie - duszenie . Nie mam jednej nazwy na połączenie tej metody - pewnie musiała bym wymyślic coś. Ale gwarantuję, że mięso jest pyszne nie zależnie od tego jak nazwiemy metodę jaką zostało zrobione.