2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schab po cygańsku z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kotlety schabowe pod smaczną warzywną kołderką polecam na lekkie danie obiadowe zamiast tradycyjnych smażonych,pycha!

Schab po cygańsku z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po cygańsku z warzywami

 

  • 70-80 dag schabu bez kości
  • 3-4 marchewki
  • 3 cebule
  • 1/2 sztuki małej cukini
  • 1 por
  • 20 dag żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • majeranek suszony
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Schab po cygańsku z warzywami
Schab umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na jednakowej grubosci plastry.Lekko rozbić tłuczkiem obsypać solą ziołową do smaku,pieprzem oraz suszonym majerankiem.Odstawić na kilka minut. Warzywa oskrobać umyć .Marchewkę i cebulę pokroić na cieniutkie plasterki-mnie pomogła maszynka ze specjalną nasadką do jarzyn.Cukinię również pokroić na plastry a por w półkrążki. Naczynie zaroodporne wyłożyć połową warzyw wymieszanych ze sobą .Nastepnie ułożyć plastry schabu posypać resztą warzyw i lekko osolić. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem. Rozłożyć mase majonezowo-czsnkową na wierzchu warzyw,rozsmarować łyżką i na koniec posypć startym serem żółtym.Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika Piec około 80 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby ser lekko się zarumienił. Podawać z ziemniakami z wody z bukietem ulubionych surówek. Smacznego życzę;)
Schab po cygańsku z warzywami
szykujemy składniki tego pysznego dania obiadowego
Schab po cygańsku z warzywami
układamy pierwszą warstwę z pokrojonych warzyw
Schab po cygańsku z warzywami
następnie kładziemy mięso oprószone ziołami
Schab po cygańsku z warzywami
druga warstwa warzyw smarujemy sosem majonezowym i posypujemy serem pieczemy