Sposób przygotowania:
Schab po cygańsku z warzywami
Schab umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na jednakowej grubosci plastry.Lekko rozbić tłuczkiem obsypać solą ziołową do smaku,pieprzem oraz suszonym majerankiem.Odstawić na kilka minut. Warzywa oskrobać umyć .Marchewkę i cebulę pokroić na cieniutkie plasterki-mnie pomogła maszynka ze specjalną nasadką do jarzyn.Cukinię również pokroić na plastry a por w półkrążki. Naczynie zaroodporne wyłożyć połową warzyw wymieszanych ze sobą .Nastepnie ułożyć plastry schabu posypać resztą warzyw i lekko osolić. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem. Rozłożyć mase majonezowo-czsnkową na wierzchu warzyw,rozsmarować łyżką i na koniec posypć startym serem żółtym.Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika Piec około 80 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby ser lekko się zarumienił. Podawać z ziemniakami z wody z bukietem ulubionych surówek. Smacznego życzę;)