pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Schab porowy duszony z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

przepis na kompletny obiad

Schab porowy duszony z kaszą jęczmienną

Składniki:

Schab porowy duszony z kaszą jęczmienną

 

Sposób przygotowania:

Schab porowy duszony z kaszą jęczmienną
Plastry schabu dobrze nacieramy solą oraz pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej i krótko smażymy z obu stron. Białą część pora kroimy w piórka, natomiast zieloną część zalewamy wodą (ok. 100ml). Zielona część gotujemy z odrobiną soli i pieprzu ok. 15-20 minut., zaś piórka przelewamy wrzątkiem. Tak zrobione piórka poru wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Dodajemy schab i zalewamy wywarem z zielonej części pora. Dusimy ok. 45 minut. Następnie kaszę jęczmienną zalewamy wodą (w proporcji 3 część wody na 1 część kaszy). Gdy zacznie się gotować dodajemy schab wraz z porem i wywarem i całość gotujemy do momentu wyparowania wszystkich płynów, a tym samym ugotowania kaszy. Można serwować z ulubionymi grzybkami marynowanymi.