Sposób przygotowania:
Schab w anansowych kwiatach
Porcje mięsa myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ścieramy skórkę z jednej cytryny. Przygotowane mięso oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą, nacieramy czosnkiem, skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym. Na koniec całość posypujemy tymiankiem i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą wymieszaną z łyżką konfitury żurawinowej. Schab pieczemy w 180°C do miękkości. Między czasie ananasa obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i wydrążamy twardy środek. Tak przygotowane plastry układamy na i wokół mięsa na ok 15 minut przed końcem pieczenia. Gotowe mięso porcjujemy na 5-6 porcji. Układamy na półmisku na przemiennie z plastrami ananasa. W środek owocu nakładamy konfiturę z żurawimi. Całość dekorujemy dowolnie Podajemy.
marietta
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki