Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Schab w fasolce szparagowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naprawdę fajne i proste danie ...

Schab w fasolce szparagowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab w fasolce szparagowej

 

  • 400g schabu bez kości
  • 1 kostka rosołowa (np.mięsna)
  • ok. 200g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
  • Opakowanie sosu do pieczeni jasnego lub ciemnego
  • Sól i pieprz
  • Przyprawa do mięsa duszonego Galeo (opcjonalnie)
  • Łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Schab w fasolce szparagowej
Umyty schab kroimy na kotlety. Delikatnie je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Przysmażamy je delikatnie (ok.3-4 minut) z jednej i z drugiej strony. Na patelnię wrzucamy fasolkę szparagową i wlewamy bulion (kostkę rosołową - mięsną rozpuszczoną w ok.300 ml wody). Jeżeli mamy, to dosypujemy 1 łyżkę przyprawy do mięsa duszonego (można to zastąpić np. Kucharkiem / Vegetą). Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut, dość często mieszając. Gdy schab będzie delikatny i mięciutki, dodajemy sos pieczeniowy - wcześniej rozpuszczony w ok. 150 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż sos na patelni zgęstnieje, wtedy danie jest gotowe do podania. Ja najbardziej lubię je z ryżem lub bez niczego. Smacznego !
Schab w fasolce szparagowej
Oprószony solą i pieprzem pokrojony schab przysmażamy z obu stron ...
Schab w fasolce szparagowej
Po przysmażeniu schabu dodajemy fasolkę oraz bulion ...