iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Schab w galarecie z farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to doskonała świąteczna przekąska. Zrobiłam ją pierwszy raz na Wielkanoc, a tera robię często, bo smakuje wszystkim.

Schab w galarecie z farszem

Składniki:

Schab w galarecie z farszem

 

  • 1/2 schabu wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżka octu,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 2 cebule.

 

  • Farsz:
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 1/2 strąka papryki czerwonej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie z farszem
Należy zagotować 1 litr wody. Następnie dodajemy do niej czosnek, cebulę oraz listki. Wlewamy ocet, następnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy schab, który gotujemy przez 40 minut. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do ostygnięcia. Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobniutką kostkę. Paprykę oraz ogórki też kroimy w kostkę. Łączymy składniki, dodajemy majonez, jogurt i chrzan. Wrzucamy posiekany szczypior, solimy, pieprzymy. Mięso kroimy w plastry grubości 2-3 cm, następnie w każdym robimy nacięcie czyli kieszeń. Napychamy farsz. Zostawiamy 1/2 litra wywaru i rozpuszczamy żelatynę. Gdy stężeje to zalewamy ułożony na półmisku schab. Chłodzimy.

Tagi:

jajko jajka schab