Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Schab w galarecie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Schab w galarecie , mniam !

Schab w galarecie

Składniki:

Schab w galarecie

 

  • 1 kg schab bez kości,
  • 2 łyżki masło,
  • 3/4 szkl sok jabłkowy,
  • 1 łyżka sok z cytryny,
  • do smaku majeranek Prymat,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • galareta:,
  • 1 puszka brzoskwinie z puszki,
  • 1 szkl bulion,
  • 1/2 szkl żelatyna Prymat,
  • 10 szt oliwki nadziewane papryką

 

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie
Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Obsmażamy na maśle, przekładamy do brytfanny (lub innego pasującego naczynia) i podlewamy sokiem jabłkowym wymieszanym z sokiem z cytryny. Pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę polewając sosem z pieczenia. Schab odstawiamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWAĆ GALARETĘ:
Osączamy brzoskwinie z zalewy, żelatynę namaczamy. Bulion doprowadzamy doprowadzamy do wrzenia z sosem z pieczenia schabu. Dokładnie mieszamy z żelatyną. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewą z brzoskwiń. Kroimy schab w plastry (ok 2-3 cm) i układamy na na półmisku. Dekorujemy brzoskwiniami i oliwkami, zalewamy galareta i wstawiamy do lodówki by zastygła.

Tagi:

beza schab bezy