jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Schab w galarecie z sosem majonezowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

schab w galarecie z sosem majonezowym, wspaniała przystawka na każdą porę roku

Schab w galarecie z sosem majonezowym

Składniki:

Schab w galarecie z sosem majonezowym

 

  • 1,2 kg wędzonego schabu, bez kości
  • 1 słoik ogórków konserwowych 330 ml
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 12 płatków białej żelatyny
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • SOS:
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie z sosem majonezowym
Zagotować w garnku 1 litr wody. Wrzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu i jagody jałowca. Włożyć schab, gotować na bardzo małym ogniu około 1 godziny. Pokroić ogórki na plasterki. Umyć natkę, oderwać listki od łodyżek. Namoczyć żelatynę. Wyjąć mięso, wywar przestudzić. Rozpuścić w wywarze odciśniętą żelatynę. Doprawić wywar octem i cukrem. Pokroić schab na plasterki. Ułożyć z plasterkami ogórka i pietruszką w naczyniu. Polać wywarem, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

SOS:

Ugotować jajka na twardo, obrać, drobno posiekać. Obrać cebulę, pokroić w kostkę. umyć i posiekać natkę. wymieszać majonez z jogurtem. dodać jajka, cebule i natkę, doprawić sos solą i pieprzem.